Antibiotica zijn een ongeëvenaarde mijlpaal in de geschiedenis van de geneeskunde. Dankzij hen werden ziekten als syfilis, die toen zo gevreesd werden, behandelbaar. Vandaag de dag is penicilline een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de antibiotica. Maar welke bijwerkingen veroorzaken ze? Het volgende is een antwoord op deze vraag, maar ook op andere vragen die voor u van belang kunnen zijn.
Bijwerkingen van een antibioticakuur: waar moet je op letten
Het gebruik van antibiotica is niet zonder onaangename symptomen. Over het algemeen zijn de nadelige effecten van antibiotica op het lichaam mild. Hoe lang houden ze aan? Meestal het ontstaan van de behandeling. Indien dit niet het geval is, moeten alternatieven worden gezocht of moet het onder het volgende punt vermelde advies worden ingewonnen.
Verwaarloosbare bijwerkingen van antibiotica zijn onder meer huiduitslag, misselijkheid, diarree en schimmelinfecties. Aangezien het werkingsmechanisme van deze geneesmiddelen gericht is op het elimineren of beperken van de groei van (al dan niet goede) bacteriën, kunnen deze geneesmiddelen andere infecties in andere delen van het lichaam veroorzaken (candidiasis bij de behandeling van faryngitis).
Aanverwant artikel: Goedkope Flagyl in België: Koop het gemakkelijk online bij de apotheek
In sommige scenario’s zijn de gevolgen van het innemen van antibiotica ernstig in overmaat. Dit is C. diff infectie, die diarree veroorzaakt vaak dicht bij dysenterie met het potentieel om de dikke darm gewelddadig te verwonden en te doden. Soms veroorzaakt het ook een zeer sterke en extreme allergie met de mogelijkheid van overlijden voor de getroffen persoon.
Effectieve manieren om de nadelige effecten van antibiotica te beperken
Er zijn veel gebruikers die geloven dat het innemen van een maagbeschermer de onaangename bijwerkingen van het gebruik van maagbeschermers zal beperken. Helemaal niet. Een maagbeschermer doet niet veel goeds met antibiotica (wel met ontstekingsremmers). De reden? Antibiotica veranderen de darmflora; het gebruik van stoffen zoals omeprazol is in dergelijke omstandigheden niet bevorderlijk.
Donkere ontlasting komt vaak voor bij behandeling met deze chemicaliën als gevolg van hun werkingsmechanisme, maar dit is geen reden tot bezorgdheid. Als u zich afvraagt hoe lang deze verkleuringen aanhouden: de donkere ontlasting zou moeten verdwijnen zodra de optionele behandeling is voltooid.
Als u de ambitie hebt om de darmziekte te verminderen, pas dan de volgende suggesties toe:
Maagzuurremmers
Hoewel maagzuur nuttig is voor de spijsvertering, kan het, wanneer het het darmslijmvlies binnendringt, spijsverteringsstoornissen veroorzaken. Wanneer u antibiotica gebruikt, zijn maagzuurremmers dus erg nuttig om de zwakte van de spijsvertering tegen te gaan. Dit is vooral merkbaar bij langdurig gebruik van antibiotica. Hiervoor zijn omeprazol of pantoprazol uitstekend.
Probiotica
Probiotica zitten vol met de eigen micro-organismen van de darm. Logischerwijs zullen zij de bijwerkingen van antibiotica helpen verzachten. Zij moeten worden geconsumeerd na inname van de pillen (aangezien andere vormen van antibiotica, zoals topische, niet noodzakelijk schadelijk zijn voor het spijsverteringskanaal). Kefir, yoghurt en augurken zoals olijven of augurken zouden op tafel moeten staan.
Prebiotica
De gezonde proliferatie van aangename bacteriën wordt bevorderd door probiotica. Dit voorkomt besmettelijke schimmels. Voedingsmiddelen met deze micro-organismen zijn: bananen, asperges, uien, knoflook of artisjokken. Hun hoge vezelgehalte en andere voedingsstoffen dienen als een paar om een vervelend opgeblazen gevoel te voorkomen.
Aanverwant artikel: Zithromax (azithromycine) tegen een goede prijs en in een online apotheek: Waar te koop?
Het vermijden van schadelijke schimmels is geen triviale zaak, aangezien zij candidiasis kunnen veroorzaken door gebruik te maken van de leemten die door antibiotica wordt gelaten. Een van de symptomen van een schimmelinfectie in niet-genitale gebieden, zoals de mond, is een witte tong.
Antibioticaresistentie, dat bacteriële vermogen afgeleid van verkeerd gebruik
Sommige bacteriën ontwikkelen resistentie tegen antibiotica. Dit kan een uitzonderlijk individueel geval zijn, maar wanneer bacteriën resistent worden, is dat meestal te wijten aan jarenlange zelfmedicatie en verkeerd gebruik van antibiotica. Daarom moet u het volgende advies in acht nemen en met de grootst mogelijke verantwoordelijkheidszin handelen.
- Neem ze alleen op voorschrift van een gezondheidsdeskundige en alleen als het strikt noodzakelijk is.
- Volg de instructies van uw arts nauwgezet op en gooi dergelijke restjes van geneesmiddelen weg.
- Zorg voor een goede hygiëne: was uw handen vaak, vermijd direct contact met zieke mensen en bescherm uzelf tijdens het vrijen.
Is het mogelijk om anticonceptiepillen, alcohol en antibiotica te nemen of is het gevaarlijk?
Herstellen van uw infectie na het nemen van antibiotica zal gemakkelijker gaan als u geen alcohol drinken. Antibiotica en alcohol gaan niet goed samen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vermindert matig alcoholgebruik de doeltreffendheid van antibiotica niet. Ze kunnen echter vermoeidheid veroorzaken of het u moeilijk maken weer een optimale darmflora te krijgen. Bovendien gaat het hier niet om vermoeidheid of het terugkrijgen van de vroegere darmflora, maar kan alcohol leiden tot enkele ernstige wisselwerkingen, zoals een plotselinge stijging van de bloeddruk.
Wat als u anticonceptiepillen gebruikt in combinatie met antibiotica? Alleen rifamycin, waaronder rifampicin, verminderen de doeltreffendheid van het voorbehoedsmiddel (vergezeld van ondersteunende profylactica indien voorgeschreven). Wat de menstruatie betreft, veranderen deze medicijnen de menstruatiecyclus niet.
Effectieve antibiotica tijdens zwangerschap en borstvoeding
Antibiotica zoals penicillines (amoxicilline en ampicillin, ook verenigbaar met borstvoeding), cefalosporinas (cefaclor and cephalexin), erytromycine en clindamycine mogen geen risico’s inhouden tijdens de zwangerschap. Andere, zoals tetracycline, kunnen echter de kleur van de tandjes van de zich ontwikkelende baby veranderen. Houd u daarom, als u zwanger bent, alleen aan wat uw arts voorschrijft.
- Stijn Verhagen
- Uroloog
- Erectieproblematiek, incontinentie