Kan erectiestoornis erfelijk zijn?

Een erectie bij de man is een teken van mannelijkheid, potentie en kracht, terwijl het ontbreken van een erectie wordt geassocieerd met een gebrek aan mannelijke eigenschappen, zwakte, onzekerheid, aantrekkelijkheid, en zelfs vervrouwelijking of homoseksualiteit in pejoratieve zin… enzovoort, enzovoort, totdat een eindeloze reeks epitheta en zelfstandige naamwoorden beladen met negatieve connotaties is voltooid. Hoewel de meeste van deze beweringen duidelijk onwaar zijn, dragen zij ertoe bij het vertrouwen van de patiënt geleidelijk te ondermijnen.

Maar wat de redenen ook mogen zijn, het meest zichtbare en beruchte gevolg van een gebrek aan stevigheid van de penis is dat hij geen seksuele betrekkingen kan hebben om zich voort te planten, om zich voort te planten.

Erectie Loosheid is niet altijd “de schuld van de man”. 

Tot nu toe dachten we ten onrechte dat erectiestoornissen werden veroorzaakt door lichamelijke of geestelijke oorzaken, en dat vooral personen op middelbare of hoge leeftijd er last van hadden. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de oorsprong van deze aandoening, die bij mannen zoveel frustratie en angst teweegbrengt, erfelijk zou kunnen zijn en dus genetische oorzaken zou kunnen hebben.

Verwant artikel: Kopen generieke Cialis pillen in België zonder voorschrift

Een van de oorzaken van de ziekte kan hemochromatose zijn, een ziekte die ervoor zorgt dat het lichaam meer ijzer uit de voeding opneemt en opslaat in rode bloedcellen. Het kan erfelijk zijn, en veroorzaakt onder andere erectiestoornissen.

De genetische factor als oorsprong van de ziekte

Een team van onderzoekers van een prestigieuze Californische universiteit is pionier geworden door te ontdekken dat impotentie om genetische redenen kan ontstaan. De wetenschappers hebben een reeks wijzigingen op een specifieke plaats van de genetische locus (genoom in de buurt van het SIM-1-gen) opgesomd die de kans op erectiestoornissen aanzienlijk verhogen. Een ontdekking die de focus van waaruit we de ziekte benaderen verandert.

Uit het verkennende werk, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, waarbij meer dan 250 000 mensen betrokken waren, bleek dat ongeveer een vijfde van hen erectieproblemen had die nauw verband hielden met afwijkingen in de SIM-1 locus.

Wat is het SIM-1 gen

SIM-1 is de naam voor een gen dat in de eerste plaats rechtstreeks verband houdt met lichaamsgewicht, maar ook betrokken is bij seksuele activiteit. Volgens de studie is het mogelijk dat het risico van ED bij mannen die deze genetische locus hebben vier keer zo hoog is als bij mannen die er vrij van zijn. 

Het antwoord zit in de genen

Eric Jorgenson, die werkzaam is bij het Kaiser Permanente Research Center in Californië en hoofdauteur was van de wetenschappelijke studie, zette de resultaten van zijn studie af tegen die van Biobank, een parallelle studie in het VK. Horgensonn zei dat dit de eerste keer was dat er sterke aanwijzingen zijn voor een genetische component van de moeilijkheid om penisvastheid te bereiken, ongeacht of andere reden (fysiologische of mentale) verantwoordelijk kunnen zijn voor het gebrek aan penisvastheid.

Een ontdekking die alles kan veranderen

Zekerheid over het bestaan van een genetische predispositie opent nieuwe analysemogelijkheden en maakt nieuwe benaderingen en perspectieven van de ziekte mogelijk. 

Aanverwant artikel: Kopen Levitra van bayer online apotheek in België tegen een goede prijs

Dit zou verklaren waarom sommige mannen met erectieproblemen niet reageren op voorgeschreven behandelingen. Hoewel het gen-element verondersteld wordt onafhankelijk van andere risico-agentia te werken, zullen de nieuwe gegevens het mogelijk maken doeltreffender behandelingen toe te passen voor zwaarlijvige of diabetische types, wier probleem niet “alleen” diabetes of zwaarlijvigheid is, maar factor X. In het licht van de nieuwe bevindingen kan het probleem vanuit een andere invalshoek worden benaderd en kunnen andere protocollen en handelwijzen worden vastgesteld.

Zal ik ED hebben als een voorouder het ook had?

Net zoals oogkleur, lengte of karakter erfelijk zijn, kan men veilig aannemen dat erectiestoornissen erfelijk kunnen zijn. Maar hoewel het duidelijk is dat erfelijkheid een rol speelt, is die niet voor 100% doorslaggevend. Dus geen paniek! 

Een familiegeschiedenis met een bepaalde ziekte betekent niet dat wij of onze kinderen en kleinkinderen uiteindelijk dezelfde ziekte zullen ontwikkelen. Tot nu toe is de genetische oorsprong van ED niet bewezen. Van nu af aan zullen zij echter als risicofactoren in aanmerking worden genomen en zal de kwestie ook vanuit dit perspectief worden benaderd. Een vroegtijdige diagnose en doorverwijzing naar een specialist met bewezen deskundigheid zijn van cruciaal belang om zo snel mogelijk oplossingen te vinden.

Het is duidelijk dat de ontdekking betrekkelijk recent is en dat er nog een lange weg te gaan is. Er is echter reden voor optimisme dat deze bevinding de deur naar hoop zou kunnen openen voor miljoenen mensen die niet hebben gereageerd op de tot dusver toegepaste behandelingen en therapieën.

De wetenschap gaat door met haar onstuitbare zoektocht naar oplossingen – is dit het begin van het einde van erectiestoornissen voor duizenden mannen over de hele wereld?

  • Auteur van het artikel

Stijn Verhagen

0
    0
    Uw Mandje
    Uw mandje is leegTerug naar Winkel